Tuesday, 22 May 2012
PIE KUSTARD
KULIT PIE
250GRAM MAJERIN
2TBSP GULA
SECUBIT GARAM
500GRAM TEPONG GANDUM
1BIJI TELOR
1/2 CUP SUSU SEGAR
INTI
50OML SUSU SEGAR
1PKT TEPONG KUSTARD(BANCUHKAN DEGAN AIR BIARKAN CAIR)
250 GRAM GULA
1TSPB ESEN VANILLA
CARA MEMBUAT KULIT.
ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)
INTI
MASAK KAN SUSU SEHINGGA MENDIDIH SELEPAS ITU MASUKAN GULA KACAU SEHINGGA SEBATI,SELEPAS ITU TUANG PERLAHAN LAHAN ADUNAN KEDALAM SUSU GAUL SEHINGGA PEKAT
KULIT PIE HARUS DI MASAK DAHULU SELAMA 20 MINIT DALAM SUHU 150MINIT
APABILA DAH MASAK TUANG KAN ADUNAN KUSTARD YG TELAH DI MASAK KE DALAM KULIT PIE YG SUDAH MASAK..BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment