Tuesday, 22 May 2012

PIE KUSTARD


KULIT PIE

250GRAM   MAJERIN
2TBSP          GULA
SECUBIT   GARAM
500GRAM  TEPONG GANDUM
1BIJI            TELOR
1/2 CUP       SUSU SEGAR

INTI
50OML    SUSU SEGAR
1PKT       TEPONG KUSTARD(BANCUHKAN DEGAN AIR BIARKAN CAIR)
250 GRAM  GULA
1TSPB      ESEN VANILLA

CARA MEMBUAT KULIT.


ADUNKAN GULA DAN MAJERIN SEHINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPONG ADUN SELAMA 3MINIT DAN MASUK KAN TELOR,ESEN VANILLA SEKEJAP SAHAJA SELEPAS ITU ANGKAT REHATKAN SELAMA 30MINIT..SELEPAS ITU GILING NIPIS MASUKKAN KEDALAM ACUAN
(PASTIKAN JIKA INGIN MENGILINGLAPISKAN DENGAN KERTAS MINYAK KEDUA-DUA BELAH BAGI MEMUDAHKAN UTK MENGILING)

INTI
MASAK KAN SUSU SEHINGGA MENDIDIH SELEPAS ITU MASUKAN GULA KACAU SEHINGGA SEBATI,SELEPAS ITU TUANG PERLAHAN LAHAN ADUNAN KEDALAM SUSU GAUL SEHINGGA PEKAT

KULIT PIE HARUS DI MASAK DAHULU SELAMA 20 MINIT DALAM SUHU 150MINIT
APABILA DAH MASAK TUANG KAN ADUNAN KUSTARD YG TELAH DI MASAK KE DALAM KULIT PIE YG SUDAH MASAK..BIARKAN SEJUK SELEPAS ITU POTONG SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment