Sunday, 26 October 2014

ayam lemon


BAHAB BAHAN

(A)1kilo paha ayam dibuang tulang
      1tsp   serbuk lada hitam
      1tsp  garam
       tepung gandum untuk mengaul ayam.

cara cara .

1.gaul isi paha ayam dengan garam dan lada  biarkan 15minit selepas itu
   gaulkan dengan tepung sebelum di goreng.
2. goreng sehingga masak  biarkan sejuk
3. potong selebar ibu jari. letak tepi.



(B) 2 biji lemon di ambil jus nya(parut kulit lemon )
      tepung kastard
     600ml air


 cara cara

jerang air didalam periuk bila mendidih masukkan jus dan kulit lemon yang di parut ,simpan perasa
sedikit stock ayam ,ambil tepung kastard (bancuh tepung kastard dengan air) tuang perlahan lahan
hingga sos lemon menjadi pekat.
selepas itu baru dicurahkan ke atas ayam tadi.
hiasan mengikut kesukaan masing masing.

No comments:

Post a Comment